Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Crostini z pomidorami i bazylią

Crostini to smaczne, niewielkie kanapki rodem prosto z Włoch. Ich podstawowym składnikiem jest skropiona delikatnie oliwą z oliwek ciabatta lub każde inne białe pieczywo pszenne. Crostini możemy podać z najróżniejszymi dodatkami, na słono, pikantnie lub słodko – zależnie od naszych preferencji.

Przekąska w formie crostini świetnie sprawdza się na przyjęciach, jest także świetną opcją na pyszne i szybkie śniadanie. Poniżej prezentujemy trzy sposoby na wakacyjne crostini z pomidorami.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę, w zimowe miesiące może to być odsączona puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 posiekanych listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 ciabatta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Pieczywo kroimy na kromki o grubości 2cm , skraplamy je odrobiną oliwą z oliwek, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Przygotowujemy top z pomidorów – w misce mieszamy pokrojone pomidory, posiekane listki bazylii, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.

Gdy pieczywo będzie już zrumienione ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę i wcieramy je w kromki. Na każde crostini nakładamy top z pomidorów i bazylii. Jemy z gorącym jeszcze pieczywem.

 

Crostini z pomidorami i bazylią