Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Parmigiana di melanzane, czyli zapiekane bakłażany

Parmigiana di melanzane bez wątpienia jest przedmiotem dyskusji wielu znawców kuchni włoskiej ,bowiem o pochodzenie dania kłócą się neapolitańczycy, jak i sycylijczycy. Pomimo sporów zostało ono oficjalnie uznane i wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych (PAT).

Przepis na 4 porcje:

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażny
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 kula mozzarelli
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • liście świeżej bazylii, mięty i oregano

Bakłażan pokrój w plastry o grubości 5cm, oprósz solą i odstaw na pół godziny. Następnie odsącz go za pomocą papierowego ręcznika.

Pokrój i zeszklij cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj sos pomidorowy i zredukuj jego gęstość. Do sosu dodaj ulubione przyprawy: sól, pieprz, posiekane liście bazylii, mięty i oregano. Gotuj prze chwilkę.

Plastry bakłażana ułóż w żaroodpornym naczyniu. Przykryj go sosem pomidorowym i pokrojoną w plastry mozarellą.

Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posyp startym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.

Podawaj z ryżem, ulubionym makaronem lub na kromce świeżego pieczywa.