Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Podpłomyk z rozmarynem

To bardzo proste danie, gdzie podstawą przepisu jest mąka i oliwa. Podpłomyki, to małe płaskie chlebki, idealnie pasujące do potraw z grilla. Poczujmy się jak w skąpanej słońcem Toskanii i spróbujmy!!!

Składniki:

Wyrabiamy ciasto z mąki, soli i 2 łyżek oliwy z oliwek. Stopniowo dodajemy wodę w zależności od potrzeby i wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne odstawiamy na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik na 220 st. Celsjusza.

W tym czasie ucieramy posiekane listki świeżego rozmarynu z solą morską.

Ciasto dzielimy na różnej wielkości kawałki, który każdy rozwałkowujemy i smarujemy silikonowym pędzelkiem oliwą z oliwek z obu stron. Tak przygotowane podpłomyki posypujemy solą z rozmarynem. Wrzucamy je do piekarnika na 2-3 minuty aż podpłomyki zaczną się zarumieniać.

Polecamy podawać podpłomyki z oliwą z oliwek.