Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Ravioli z wyspy Capri – Ravioli Alla Caprese

Ravioli wypełnione ricottą, parmezanem i majerankiem to popisowe danie Wyspy Capri. Przygotowane są we wszystkich restauracjach, według prastarych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Przepis na 4 porcje:

Ciasto:

Farsz:

  • 1 ricotta
  • 1-2 łyżki startego Parmigiano
  • 1 żółtko
  • 3-4 liście majeranku
  • 3-4 liście świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Dekoracja:

Do mąki dodaj szczyptę soli, oliwę z oliwek i wyrób ciasto z taką ilością ciepłej wody, by otrzymać jednolitą masę. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę.

Rozgnieć ricottę widelcem, wymieszaj z żółtkiem, posiekanym majerankiem i startym Parmigiano. Dopraw solą i pieprzem, oraz posiekaną bazylią. Cały farsz dobrze wymieszaj.

Przygotuj sos – do rondla wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Do rozgrzanej oliwy dodaj pokrojony czosnek, podsmaż go aż będzie brązowy. Następnie usuń go, a do oliwy dodaj pomidory przekrojone na pół. Wszystko posól i duś przez 10 minut, a następnie rozgnieć pomidory widelcem i zredukuj sos na dużym ogniu.

Rozwałkuj cienko ciasto na dwa równe placki: na jednym ułóż w małych porcjach farsz w równych odstępach.  Przykryj drugim plackiem ciasta, przyciskając je palcami wokół nadzienia, aby uwolnić powietrze i tak żeby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Wytnij ravioli nożem wokół nadzienia i gotuj je w osolonej wodzie do lekkiego wrzenia.

Ugotowane ravioli przełóż do rondla z sosem i lekko wymieszaj. Wyłóż na talerz, posyp startym Parmigiano i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

Włoskie produkty, oliwa i mąka