Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Smażone krewetki z pietruszką i cytryną

Smażone krewetki to pomysł na ekspresowy i lekki obiad lub kolację. Podaje się je koniecznie z kawałkiem cytryny, oraz świeżym pieczywem.

Składniki:

  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 500 g surowych krewetek
  • 1-2 kolejne łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Bułkę tartę i natkę pietruszki umieszczamy w misce, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko razem dobrze mieszamy, a następnie dodajemy krewetki. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i utrzymujemy ją średnim ogniu. Dodajemy krewetki i smażymy przez 2 do 3 minut z każdej strony, do czasu aż zrobią się złociste i chrupiące.