Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i ostrą papryką

To proste i szybkie w przygotowaniu, ale zarazem bardzo smaczne danie.

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 czerwone ostre papryczki peperoncino
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
  • 5 listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Ugotuj spaghetti al dente (zostawcie sobie odrobinę wody z gotowania, może się przydać później).

Na patelni na małym ogniu, delikatnie podsmaż zgniecione ząbki czosnku na oliwie z oliwek, tak by nie zbrązowiał. Dodaj drobno posiekaną paprykę i smaż nadal na średnim ogniu aż tłuszcz zmieni kolor. Lekko posól i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj spaghetti, posiekaną natką pietruszki i bazylię. Całość dobrze wymieszaj. Tu może się przydać ta odrobina wody z gotowania makaronu, gdyby zaczął przywierać do patelni wystarczy jej dolać, a odparowując zagrzeje danie. Podawaj natychmiast z tartym parmezanem.