Włoskie przepisy kulinarne

pizza, makarony, risotto, sałatki

Szaszłyki z kurczaka marynowane w jogurcie

Szaszłyki z kurczaka są jednymi z najbardziej smacznych przepisów kulinarnych na grilla, łatwe do wykonania, ale także jedne z najbardziej podstępnych. Łatwo jest wpaść w banał i przygotować danie anonimowe, nie oszukujmy się, grillowany kurczak potrzebuje odrobinę magii w smaku i kolorze. Podstawą jest marynata wykonana z jogurtu, cytryny, imbiru i kminku.

Składniki:

  • 200ml gęstego jogurtu
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 20ml musztardy
  • 20 g roztartego kminku
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 30 pomidorków koktajlowych
  • 2 papryki
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy jak zwykle od marynowania kurczaka. Myjemy cytrynę i zcieramy skórkę, a następnie ją wyciskamy.
W miseczce mieszamy jogurt, roztarty kminek, i musztardę. Wszystko dokładnie rozcieramy na gładką emulsję. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodając sok i startą skórkę z cytryny. Przepuszczamy przez praskę ząbki czosnku i dodajemy do marynaty, razem z tartym świeżym imbirem. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm i zanurzamy je w marynacie. Przykrywamy go folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez 3 godziny.

Jeżeli używamy drewnianych szaszłyków, to pamiętajmy o zanurzeniu ich w wodzie co najmniej 1 godzinę przed grillowaniem.

W tym czasie przygotowujemy warzywa – myjemy je i kroimy na 2cm kawałki. Zanurzamy je w marynacie z oliwy z oliwek wymieszanej z solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wyjmujemy kurczaka z lodówki i odsączamy z marynaty. Przygotowujemy szaszłyki – nabijając na przemian kawałki kurczaka, pomidorków koktajlowych, pokrojonej papryki i cebuli.

Grillujemy szaszłyki na średnim ogniu przez 20 minut, obracając co 5 minut, bez pośpiechu.